Стачката трябва да стартира на 12 януари, след изтичане на 7-дневния предупредителен срок, който започва от 5 януари, обявиха синдикатите след решението на Арбитражната комисия, предаде БНР.   

С решение на арбитражна комисия се разрешава провеждането на стачка на работниците и служителите на "Мини Марица-изток" ЕАД при определени условия. Те трябва да гарантират изпълнението на плана за защита при бедствия и аварии на територията на дружеството, както и възстановяване на дейността, ако вследствие неподаването на гориво възникне непосредствена опасност от нанасяне на непоправими вреди върху имуществото на топлоелектрическите централи или при недостиг на електрическа енергия за населението.

В отговор ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД оспори основанието на стачка и  внесе в Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА) искане за определяне на арбитражен орган за разрешаване на възникналия колективен трудов спор между синдикати и работодател - страни по колективния трудов договор в дружеството. Това стана ясно от прессъобщение на въгледобивното дружество.
Изпълнителният директор на дружеството инж. Евгени Стойков отхвърли като "несъстоятелни" претенциите на синдикатите и заяви, че не е оттеглял подписа си под споразумението от юли 2011 година и е изпълнил всички клаузи от него.
Средната заплата в "Мини Марица-Изток" е 1550 лева, в условията на икономическа криза последното увеличение е с 15%, а размерът на премиите за Коледа за всички миньори е 1300 лева, изтъкнаха от ръководството на радневските мини.

Синдикатите са недоволни от увеличението на заплатите и твърдят, че миньорите от 3-те рудника са добили през миналата година 6 милиона тона въглища над предвиденото. Така те са осигурили около 100 милиона лева повече приходи на държавната въгледобивна компания, поради което синдикатите настояват за увеличение на трудовото възнаграждение на работниците и служителите. 
През лятото на 2011-та към Колективния трудов договор е подписано споразумение с работодателя, според което от очакваните допълнителни приходи трябва да се изплатят и по-големи възнаграждения. От ръководството обаче отказват да ги платят.

Генчо Генчев, председател на КТ „Подкрепа” в мините, заяви, че решението на Арбитражната комисия ги удовлетворява, защото гарантира живота и здравето на работниците по време на стачката, както и сигурността на оборудването и техниката в „Мини Марица-изток”.
Според Валентин Вълчев, лидер на КНСБ в „Мини Марица-изток”, евентуалните щети за централите трябва да бъдат доказани, а ръководствата им са длъжни да осигурят въглища от други източници. Недостигът на електроенергия също трябва да се докаже, а може да бъде компенсиран и с внос, коментира синдикалистът.
Вълчев потвърди, че в КНСБ не е пристигала покана за нови преговори с работодателя.

„Желанието на ръководството е да осигури достойно заплащане на труда на миньорите, без това да създава предпоставки за манипулации и натиск от страна на синдикалните лидери", изтъкнаха пък от ръководството на въгледобивното дружество, предаде Дарик.
"Ръководството е отворено за нови преговори с представителите на синдикалните организации и стачните комитети, като се надяваме разума да надделее и да посрещнем задаващите се през годината тежки предизвикателства за изпълнение на заявките на консуматорите, като в същото време осигурим стабилността на енергийната система в страната", заяви инж. Евгени Стойков,  цитиран от прессъобщението на въгледобивното дружество.